Krijg je verlof voor een verhuis?

Een verhuis is zelden iets wat je zomaar tussendoor doet. Je moet dozen inpakken, meubels demonteren, administratie regelen en dan ook nog je nieuwe woning inrichten. Niet verwonderlijk dat veel mensen zich afvragen of ze hiervoor verlof mogen nemen. Heb je recht op een verhuisdag? In deze blog bekijken we wat de regels zijn in zowel België als Nederland.

 

Verhuisverlof in België

In België voorziet de wet géén algemeen recht op een betaalde verhuisdag. Met andere woorden: verhuisverlof is wettelijk niet geregeld. Toch betekent dat niet dat het niet mogelijk is.

 

1. Cao of arbeidsovereenkomst

Sommige sectoren of bedrijven voorzien wél in een verhuisdag via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of individuele arbeidsovereenkomst. Meestal gaat het dan om één dag betaald verlof, onder voorwaarde dat je effectief verhuist naar je hoofdverblijfplaats. Tijdelijke verhuizingen of tweede verblijven vallen daar meestal niet onder.

Vraag dus zeker na bij je HR-dienst of er binnen jouw organisatie een regeling bestaat.

 

2. Overheidsdiensten en onderwijs

Werk je bij een overheidsinstantie of in het onderwijs? Dan heb je in veel gevallen wél recht op een dag verhuisverlof, zeker wanneer je statuut dat toelaat (bijvoorbeeld als statutair ambtenaar).

 

3. Geen recht? Alternatieven

Als je geen recht hebt op een verhuisdag, dan kan je:

  • Een vakantiedag opnemen

  • Recuperatie-uren inzetten

  • In overleg met je werkgever onbetaald verlof nemen

 

Verhuisverlof in Nederland

Ook in Nederland is er geen wettelijk recht op een verhuisdag. De Nederlandse wetgeving voorziet dus niet automatisch betaald verlof voor een verhuizing.

Toch zijn er ook hier uitzonderingen:

 

1. Cao of bedrijfsregeling

Net als in België kan het zijn dat een cao of personeelsreglement een verhuisdag toestaat. In bepaalde sectoren, zoals de bouw of het onderwijs, kan het bijvoorbeeld gebruikelijk zijn om 1 dag betaald verlof te krijgen bij een verhuizing.

Controleer je cao of vraag het na bij HR. Heb je een individuele arbeidsovereenkomst, dan kan daar soms ook een verhuisregeling in zijn opgenomen.

 

2. Gebruik van vakantiedagen

Heb je geen recht op een verhuisdag, dan kan je altijd een vakantiedag opnemen. Sommige werkgevers tonen bovendien begrip en staan toe dat je een dag onbetaald verlof neemt of eventueel op een flexibel moment werkt.

 

Samengevat: wat zijn je opties?

 

Wettelijk recht

Cao-regeling mogelijk?

Overheidsdiensten

Alternatieven

België

Nee

Ja, in sommige sectoren

Vaak recht op 1 dag verhuisverlof

Vakantie, recup of onbetaald verlof

Nederland

Nee

Ja, in sommige sectoren

Afhankelijk van cao of intern reglement

Vakantie, onbetaald verlof of flexibele werkregeling

Had je graag hulp gehad met het regelen van jouw verhuis? Contacteer dan jouw Kovellis-consulent. Zij staan klaar om je te helpen!