
Een verhuis is voor veel mensen een stresserende onderneming, en dat geldt ook voor je huisdieren. Katten en honden zijn gewoontedieren die gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving. Gelukkig zijn er manieren om je viervoeter op een comfortabele en veilige manier door de verhuis te loodsen. In dit artikel lees je hoe je een verhuis met je hond of kat stap voor stap aanpakt — vóór, tijdens én na de verhuisdag.
Voor de verhuis: een goede voorbereiding is het halve werk
1. Pak de spullen van je huisdier als laatste in
Laat je huisdier tot het laatste moment genieten van z’n eigen mandje, speeltjes en snoepjes. Zo behoudt hij of zij een vertrouwd gevoel in de drukte van het inpakken.
2. Vermijd stress bij jezelf
Honden en katten voelen haarfijn aan wanneer hun baasje gestresseerd is. Probeer dus zelf rustig te blijven in de aanloop naar de verhuisdag.
3. Oefen de verhuisroute
Ken je de kortste route naar je nieuwe woning? Hoe sneller je er bent, hoe minder stress voor je dier. Rijd de route eventueel al eens op voorhand om verrassingen te vermijden.
4. Vraag een kalmerend middeltje (indien nodig)
Is je dier erg gevoelig aan veranderingen of vervoer? Bespreek met je dierenarts of een kalmerend middel nodig is — enkel als laatste redmiddel.
5. Laat je huisdier wennen aan de transportbox
Zet de transportmand al enkele dagen op voorhand open in huis met een dekentje en wat lekkers erin. Zo associeert je dier de box met een veilige plek.
6. Richt een rustige kamer in als ‘veilige zone’
Tijdens het inpakken en sjouwen is het goed om één kamer apart te houden waar je huisdier ongestoord kan rusten. Zet daar ook voer, water en een mand of kattenbak. Informeer iedereen die helpt verhuizen dat deze kamer niet gestoord mag worden.
Tijdens de verhuisdag: veiligheid en rust centraal

7. Hou je huisdier weg van lawaai en drukte
Verhuizen brengt veel geluid met zich mee: slepende meubels, pratende mensen, dichtslaande deuren… Hou je huisdier op afstand van deze prikkels.
8. Verhuis je dier pas als laatste
Wacht tot alle dozen zijn ingeladen en de verhuizers vertrokken zijn. Verhuis je dier in je eigen wagen — nooit in de verhuiswagen. Zo behoud je controle over zijn of haar veiligheid en welzijn.
9. Gebruik een transportbox in de auto
Een stevige transportmand is de veiligste manier om je hond of kat te vervoeren. Bedek de box eventueel met een dekentje om externe prikkels te beperken.
Na de verhuis: de aanpassing vergemakkelijken

10. Geef je huisdier tijd om te wennen
Zodra je aankomt in je nieuwe woning, richt je zo snel mogelijk een plekje in met de vertrouwde spullen van je huisdier. Geuren van thuis helpen bij het aanpassen.
11. Blijf zoveel mogelijk thuis in het begin
De eerste dagen of weken na de verhuis is het fijn als je huisdier niet meteen alleen wordt gelaten. Probeer wat meer thuis te zijn, zodat hij zich sneller veilig voelt.
12. Hou je kat minstens 3 weken binnen
Geef je kat pas na ongeveer drie weken de kans om buiten te verkennen. Zo vermijd je dat ze op zoek gaat naar haar oude vertrouwde terrein.
13. Behoud zoveel mogelijk dezelfde routine
Laat je hond op dezelfde momenten uit, geef eten op de gebruikelijke tijdstippen, en vermijd plotselinge veranderingen in regels of gewoonten. Consistentie biedt houvast.
14. Vergeet de chip niet aan te passen
Is je dier gechipt? Vergeet dan niet het adres te wijzigen bij de databank. Mocht je huisdier verloren lopen, dan komt hij snel weer bij jou terecht.
15. Zoek een nieuwe dierenarts in de buurt
Verhuis je naar een andere gemeente? Ga op tijd op zoek naar een nieuwe dierenarts, zodat je weet waar je terechtkan bij nood of ziekte.
Hulp nodig met het plannen van je verhuis? Neem gerust contact met ons op voor professioneel advies.