Verhuizen met kinderen: zo maak je het kindvriendelijk (en zelfs een beetje leuk)

Gepubliceerd op 21 april 2025 om 13:25

Een verhuis is voor veel mensen een stressvolle ervaring, maar voor kinderen kan het nog ingrijpender zijn. Hun wereld staat letterlijk op z’n kop. Gelukkig zijn er heel wat manieren om een verhuis kindvriendelijk te maken – van een goede voorbereiding tot het vinden van nieuwe routines. Hier lees je hoe je van een verhuis zelfs een kleine positieve mijlpaal kunt maken voor je gezin.

Begin met een zachte landing - Voorbereiding is key!


1. Praat er op tijd over

Kinderen voelen haarfijn aan wanneer er iets verandert. Wees dus open over de verhuis, zelfs als het nog ver weg is. Vertel waarom jullie verhuizen, wat er gaat gebeuren en wat er hetzelfde blijft. Boeken over verhuizen kunnen een fijne, laagdrempelige manier zijn om het gesprek op gang te brengen.

2. Bezoek het nieuwe huis en de buurt

Is het mogelijk om al eens te gaan kijken? Doe dat dan zeker! Loop door het huis, kies een plekje uit voor hun speelgoed, ontdek samen de dichtstbijzijnde speeltuin of school. Wat vertrouwd voelt, maakt minder bang.

 

3. Maak een planning op

Heb je kleine kinderen in huis? Dan is het slim om de verhuis te plannen op een doordeweekse dag, wanneer ze op school of in de crèche zijn. Een verhuisdag brengt vaak veel drukte en chaos met zich mee, waardoor een ongelukje snel kan gebeuren. De meest kindvriendelijke optie is om ervoor te zorgen dat de kleintjes ergens anders veilig zijn. Better safe than sorry! Heb je tieners thuis? Zij willen waarschijnlijk graag meehelpen bij de verhuizing. In dat geval is het handig om de verhuis te plannen in het weekend of tijdens een schoolvakantie, zodat iedereen kan bijdragen.

 

4. Laat ze mee kiezen

Betrokkenheid creëert vertrouwen. Geef kinderen en tieners dus ruimte om te kiezen! Of het nu gaat om de kleur van hun nieuwe kamer of de plek waar hun bed komt te staan. Door hen deze keuzes te geven, laat je zien dat hun mening ertoe doet en voelen ze zich gehoord.

 

De verhuisdag zelf – maak er een avontuur van

 

5. Laat de kinderen helpen met inpakken

Inpakken is iets wat iedereen kan doen, zelfs de allerkleinsten! Betrek je kinderen bij het inpakproces en maak er een leuke activiteit van. Laat ze hun eigen spulletjes in een kartonnen doos stoppen, tape aangeven, of krantenpapier scheuren om breekbare items zoals servies in te pakken. Je zult zien hoe geweldig ze dit vinden! Bovendien heeft samen inpakken een kalmerend effect: het helpt kinderen zich voor te bereiden op de grote verhuisdag.

 

 

6. Houd zoveel mogelijk routines aan

Tussen de verhuisdozen en het in- en uitladen door: probeer vaste momenten (zoals eet- en slaaptijden) te behouden. Routines zorgen voor rust en herkenning. Neem daarnaast de tijd om even te ontspannen en iets leuks te doen, ondanks de drukte van het verhuizen. Een korte wandeling of een spelletje kan wonderen doen om het hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Dit helpt de kinderen en jezelf om met frisse energie aan de rest van de verhuizing te beginnen.

 

7. Voorzie een ‘eerste-nacht-doos’

Denk aan hun lievelingsknuffel, favoriete pyjama, vertrouwde tandenborstel, favoriete verhaaltje voor het slapengaan... Zo maak je van de eerste avond en nacht in het nieuwe huis direct iets fijns en vertrouwds.

 

8. Zet de kinderspullen in de kinderkamer

Tijdens een verhuizing is het handig om de kinderen in een aparte ruimte te houden. Richt daarom de kinderkamer in. Leg hier hun favoriete speelgoed neer, zodat ze zich kunnen vermaken terwijl jij bezig bent. Kies speelgoed dat je later makkelijk kunt inpakken in hun rugzakje. Op deze manier hebben de kinderen hun dierbaarste spullen dichtbij én kun jij ze zonder moeite in de gaten houden. Een echte win-win voor iedereen!

 

Na de verhuis – geef ruimte aan emoties (en avontuur)

 

9. Erken wat de kinderen voelen

Misschien zijn ze verdrietig omdat ze hun oude kamer missen, met alle vertrouwde spulletjes en herinneringen die daarbij horen, of boos omdat de nieuwe school nog wat vreemd aanvoelt en er nog geen echte vriendjes zijn gemaakt. Geef ruimte aan die gevoelens en laat zien dat je begrijpt wat ze doormaken. Soms is luisteren het krachtigste wat je kunt doen om hen te steunen.

 

10. Maak van de buurt een ontdekkingstocht

Plan korte wandelingen of maak gezellige fietstochtjes in de buurt om samen op ontdekking te gaan. Zoek samen naar nieuwe favoriete plekjes die verrassend en sfeervol zijn. Dat geeft hen het waardevolle gevoel dat ze stap voor stap opnieuw hun eigen wereld mogen opbouwen en ontdekken.

 

11. Hou contact met 'oude' vriendschappen

Een verhuis betekent niet dat vriendschappen moeten stoppen. Facetimen, kaartjes sturen, of af en toe een bezoekje plannen kan veel doen om het gemis te verzachten. Daarnaast kan een verhuizing ook een kans zijn om nieuwe connecties te maken. Ga op zoek naar lokale activiteiten, evenementen of verenigingen waar je mensen met dezelfde interesses kunt ontmoeten. Het opbouwen van een nieuw netwerk kan niet alleen zorgen voor waardevolle vriendschappen, maar ook helpen om je sneller thuis te voelen in je nieuwe omgeving.

 

12. Verwacht geen mirakels – geef het tijd

Een nieuw huis voelt niet na één dag als een thuis. Geef iedereen, inclusief jezelf, de tijd om te wennen. En weet: het is oké als het even duurt. Creëer stap voor stap een eigen sfeer in je nieuwe huis. Door persoonlijke details toe te voegen, zoals foto's, favoriete decoraties of bijzondere herinneringen, maak je van elke ruimte iets unieks. Het zijn juist deze kleine accenten die ervoor zorgen dat een huis echt als jouw thuis gaat voelen.

 

Hebben jij of je kinderen heimwee na de verhuizing? Met deze tips ga je daar vlot mee om.

 

Zo, dit waren onze beste tips voor een kindvriendelijke verhuizing. We wensen je alvast heel veel succes toe op deze belangrijke dag! Mocht je nog op zoek zijn naar een extra begeleiding tijdens de verhuizing? Neem dan gerust contact met ons op. Onze Kovellis consulenten helpen je graag verder.