
Verhuizen is spannend, maar laten we eerlijk zijn: het inpakken van je hele hebben en houden kan behoorlijk overweldigend aanvoelen. Gelukkig zijn er heel wat manieren om dit proces véél vlotter en efficiënter te laten verlopen. Met een beetje voorbereiding, slimme hacks en de juiste materialen win je tijd, vermijd je stress en bescherm je je spullen optimaal. Klaar om als een pro te verhuizen? Hier komen de beste tips!
1. Ruim op voor je inpakt
Zie je verhuis als hét ideale moment om definitief afscheid te nemen van spullen die je niet meer nodig hebt. Doneer deze items aan een goed doel, verkoop ze online, of gooi weg wat echt niet meer bruikbaar is. Door dit te doen, verminder je niet alleen je verhuisvolume aanzienlijk, maar creëer je ook ruimte voor een frisse start in je nieuwe woning, waar je alleen nog omringd wordt door de dingen die echt belangrijk zijn.
2. Werk kamer per kamer
Pak dozen per kamer in en label ze duidelijk met:
-
De ruimte waarvoor ze bestemd zijn, zodat direct zichtbaar is waar elke doos geplaatst moet worden.
-
Een korte inhoudsbeschrijving, zodat je precies weet wat erin zit zonder de doos te hoeven openen.
-
Eventueel een volgnummer om de volgorde te bewaren en alles nog beter te organiseren.
Zo blijft het overzichtelijk en weet je bij het uitpakken perfect waar alles naartoe moet, zonder onnodig zoeken of verwarring.
3. Gebruik gekleurde stickers

Geef elke kamer een eigen kleurcode met stickers, zodat het overzichtelijk blijft. Plak de bijhorende gekleurde sticker duidelijk zichtbaar op elke doos die naar die kamer moet verhuizen. Op deze manier zien verhuizers (of helpers) in één oogopslag waar alles precies thuishoort, wat het proces sneller en efficiënter maakt.
Tip: Maak een duidelijke overzichtslijst met de kleurcodes en hun bijhorende kamer, zodat er geen verwarring ontstaat.
4. Maak een 'eerste dag'-doos
Na een lange verhuisdag wil je natuurlijk niet eindeloos gaan graven in een stapel van wel 30 dozen, alleen maar om je tandenborstel te vinden. Het is veel handiger om van tevoren een aparte doos samen te stellen met essentiële spullen die je meteen nodig hebt, zoals:
-
Je tandenborstel en andere toiletartikelen die je dagelijks gebruikt
-
Pyjama of comfortabele nachtkleding
-
Opladers voor je telefoon, laptop en andere apparaten
-
Eventuele medicatie die je niet kunt missen
-
Benodigdheden voor een eenvoudig ontbijt
-
En eventueel een handdoek samen met een rol wc-papier
Deze doos kun je het beste bij je houden of duidelijk labelen met “Als eerste openen” of gewoonweg "eerste dag-doos" zodat je hem direct kunt vinden.
5. Fotografeer de kabels van je toestellen
Elektronische apparaten vergen wat extra aandacht en zorgvuldigheid. Maak altijd een duidelijke foto van hoe de kabels precies zijn aangesloten vóór je ze loskoppelt. Hierdoor weet je bij het installeren achteraf precies wat waar hoort en voorkom je verwarring of fouten tijdens het aansluiten. Lees hier meer over het veilig verhuizen van elektronica.
6. Wikkel kasten in foli
Door folie rond je kasten te wikkelen:
-
Blijven de laden altijd stevig dicht zitten tijdens het transport, zodat ze niet onverwacht open kunnen schuiven.
-
Bescherm je het meubel effectief tegen krassen, beschadigingen of andere ongewenste schade. Je hoeft lichte spullen in de lades dan zelfs niet eens uit te pakken, wat je een hoop tijd en moeite bespaart!
7. Gebruik ziplock zakjes

Ziplock zakjes zijn echt ideaal om:
-
Juwelen overzichtelijk te organiseren en netjes te houden (en te voorkomen dat kettingen of armbanden in de knoop raken)
-
Kleine onderdelen, zoals schroeven en boutjes, veilig op te bergen (schrijf er ook bij van welk meubel of project ze afkomstig zijn om ze gemakkelijk terug te vinden)
-
Flesjes van shampoo, zeep of andere vloeistoffen lekvrij en veilig in te pakken (zo voorkom je morsen tijdens het reizen of verplaatsen)
8. Kleding verhuizen hoeft niet moeilijk te zijn
Er zijn verschillende handige manieren om je kleding netjes en georganiseerd naar je nieuwe woning te verhuizen. Wil je wat extra investeren? Dan zijn garderobeboxen de ideale oplossing! Deze boxen zorgen ervoor dat je kleding, inclusief de hangers, kreukvrij en netjes blijft tijdens de verhuizing. Je kunt garderobeboxen verkrijgen bij verhuisdiensten of eenvoudig online bestellen.
Liever geen groot budget uitgeven aan garderobeboxen? Geen probleem! Je kunt zelf een alternatief maken. Neem een grote doos, maak aan beide zijden een gat, en steek er een stevige stok, buis of iets vergelijkbaars doorheen. Voilà, een zelfgemaakte garderobebox!
Vind je dit teveel gedoe? Dan is er een eenvoudige oplossing: vuilniszakken. Laat je kleding gewoon aan het kledingrek hangen of in de kast en schuif een vuilniszak over een groep van ongeveer 10 kledingstukken. Begin onderaan en trek de zak omhoog tot aan de hangers. Bind de zak vervolgens dicht net onder de haakjes. Op deze manier kun je je kleding met de hangers eenvoudig en netjes verplaatsen.
Heb je kleding die gevouwen moet worden? Gebruik dan een extra reiskoffer om ze mee te nemen. Geen reiskoffer beschikbaar? Geen zorgen, een gewone verhuisdoos volstaat ook prima.
9. Verhuis boeken in valiezen of trolleys
Boeken zijn zwaar. Als je ze opstapelt in dozen, worden die vaak té zwaar om te tillen. Dit kan het verplaatsen behoorlijk lastig maken. Gebruik daarom een trolley of een stevige koffer met wieltjes. Zo kun je je boekencollectie zonder moeite en moeiteloos naar je nieuwe stek rollen.
10. Pak servies in met inpakpapier

Voorzie elk bord of glas van een beschermende laag inpakpapier. Op deze manier vermijd je barsten, kleine krassen en vervelende scherven die tijdens het verhuizen kunnen ontstaan. Je kan hiervoor cadeaupapier dat je nog in huis hebt hergebruiken, een rol kaftpapier van de kinderboeken gebruiken of zelfs een oude krant die je anders zou weggooien!
11. Label dozen niet alleen bovenaan, maar ook aan de zijkant
Als dozen op elkaar gestapeld zijn, zie je niet wat er bovenaan geschreven staat. Labels aan de zijkant maken het een stuk eenvoudiger, omdat ze ervoor zorgen dat je altijd precies weet wat erin zit, zonder dat je alles hoeft open te maken of te herschikken.
12. Maak een inventarislijst
Zeker bij grote verhuizingen of wanneer je spullen tijdelijk in opslag zet, is het handig om een digitale of papieren lijst bij te houden met wat er in welke doos zit. Dit maakt terugvinden nadien véél makkelijker.
13. Verpak vloeistoffen apart (en sluit ze goed af)

Flesjes met shampoo of bodylotion kunnen gaan lekken. Draai de dop stevig aan, wikkel ze in folie of steek ze in aparte plastic zakjes. Zo voorkom je plakkerige verrassingen.
Klaar om te verhuizen?
Met deze tips ga jij je verhuis te lijf als een echte professional. Wil je graag extra hulp en begeleiding? Neem gerust contact met ons op. We helpen je met plezier verder.
Succes met je verhuis!